Onko minulla valtaa?

3.5 Kansainvälinen sananvapauden päivä.

Puiston penkit oli aseteltu hiekkaympyrän reunoille puoliympyrään muotoon. Pikkukivet ratisivat ohikulkevien lenkkareitten alla, pulut nokkivat jalkojeni juuressa hampurilaisen jämiä ja kädessäni olevasta take away-mukista nousi kahvin hento tuoksu.

Viereiselle penkille tömähti reppujensa kanssa kaksi nuorta naista. Selässä näkyi olevan tavaraa vähintään yhden reppureissun verran, silmien alla vahvasti tummaa ja suupielet tiukasti viivana. Kädet repivät hampurilaisista paloja puluille. 

Toisella penkillä istui kaksi naista, elekielestä päätellen tuttuja toisilleen. 

Äänekkäämpi heistä oli onnellisen oloinen ja puhui laajasti elehtien videopuhelua kielellä, jota en ymmärtänyt. Vierustoverinsa istui kädet puuskassa, vaikutti kyllästyneeltä, mutta selkeästi tietoiselta vieressään tapahtuvasta videopuhelusta, johon hän ei selvästikään ollut osallinen.

Kolmannella penkillä istui pariskunta, joka oli mätsännyt vaatetuksensa paitsi toisiinsa, niin myös alkukevään pehmeään beigeyteen. Toinen heistä tahtoi otattaa itsestään kuvan vihreäsilmuista pensasta vasten. Kuvaaja innostui ohjeistamaan hieman liikaa ja pian kuvattava menetti tasapainon ja humpsahti pensaan sisään. Kylläpä molempia nauratti.

Istuin vieraan kaupungin puiston penkillä ihmetellen hiekan ratinaa, hampurilaisia syöviä puluja, beigeasuista pariskuntaa, puhelimessa puhuvaa naista, kyllästynyttä vieruskaveriaan ja tummasilmäisiä nuoria naisia.

Yhtäkkiä huomasin miettiväni - onko minulla valtaa?

Tänään vietetään kansainvälistä sananvapauden päivää. Vapaaseen sanaan liittyy vapaus, mutta myös valtavasti valtaa ja vastuuta.

Miten niin valtaa?

Jos mietit valtaa ja erityisesti vallan väärinkäyttöä, niin ensimmäiseksi sinulle tulee luultavasti mieleen kaikki se kamala, jonka tunnemme historiasta? Se julmin mahdollinen vallankäyttö, jolla sorretaan kokonaisia ihmisryhmiä. Sen jälkeen sinulle nousee kenties mieleen, kuinka esimiesasemassa oleva henkilö voi käyttää valtaansa väärin alaisiaan kohtaan?

Mutta oletko koskaan ajatellut omaa vallankäyttöäsi ja miten käyttämäsi valta vaikuttaa ihmissuhteisiisi? 

Saatat ehkä ajatella, että et ole sellaisessa asemassa, että sinulla olisi valtaa?

Kuitenkin meillä jokaisella ihmisellä on saman verran valtaa ja vastuuta siihen, kuinka kohtelemme lähimmäisiämme. Sinun vastuullasi on käyttää sinun valtaasi niin hyvin, kuin osaat ja minä käytän omaani niin hyvin, kuin minä osaan.

Mitä sellainen valta sitten on?

Se on sitä, miten kohtelemme toisiamme. Sinulla on valtaa loukata toista ihmistä sanoillasi ja sinulla on valtaa vahvistaa toista ihmistä sanoillasi. Voimme käyttää valtaamme myös ilman sanoja - eleillä, äännähdyksillä tai ilmeillä. Väärä vallankäyttö on sitä, kun emme ota huomioon toisen ihmisen tunteita.

Joskus käytämme valtaamme väärin ajattelemattomuuttamme. Se on inhimillistä.

Muistatko, kun kerroin sinulle niistä kahdesta naisesta, joista toisella oli oikein hauska puhelu menossa ja toinen vaikutti kyllästyneeltä?

Ulkopuolinen ei tietenkään voi tietää, mikä tilanteessa oli oikeasti meininki.

Ehkä vierestä seuraava ei ollut ollenkaan kyllästynyt? Ehkä puhelu olikin ihan ok hengähdystauko ja antoi hetken aikaa huokaista omien ajatusten parissa? Tai ehkä hän tunsi olonsa ulkopuoliseksi? Ehkä häntä oikeasti sapetti, että mukava puistohetki tuntuikin menevän kuulumisten jakamisen sijaan videopuhelun sivusta seuraamiseen? 

Entä hän, joka fiilisteli videopuhelua puistossa auringonpaisteessa? Ehkä tämä oli puhelu, jota hän oli kauan odottanut ja joka vain sattui tulemaan juuri siihen hetkeen? Ehkä hän yritti olla huomaamatta kädet puuskassa istuvaa vierustoveriaan ja keskittyä iloitsemaan hartaasti odotetusta puhelusta? Tai ehkä häntä väsytti toisen kyllästynyt olemus ja videopuhelun seuralainen olikin oikeastaan paljon parempaa seuraa?

Sananvapaus on sitä, että meillä jokaisella on oikeus sanoa mielipiteemme.

Vastuullinen vallankäyttö taas on sitä, että pyrkii toimimaan viisaasti ja kunnioittamaan toisten ihmisten tunteita, mielipiteitä ja tekoja.

Entä jos videopuhelua vierestä seurannut kyllästyneen oloinen kuuntelija olisikin käyttänyt valtaansa toisin? Ottanut kädet puuskasta, keskittynyt nauttimaan auringosta ja avoimella olemuksellaan viestinyt vierustoverilleen: Puhelusi on sinulle tärkeä, nauti siitä! Mutta muistathan, että minäkin olen kiinnostavaa seuraa?

Entä jos iloisena puheluunsa uponnut lörpöttelijä olisikin käyttänyt valtaansa toisin? Entä jos hän olisikin ottanut myös vieruskaverinsa mukaan puheluun, vaikka edes hetkeksi? Osoittanut huomiota myös toista kohtaan ja sillä tavalla viestinyt, että vaikka tämä puhelu on tärkeä ja kiinnostava, niin niin olet sinäkin?

Sinulla on valtaa ja vain sinä olet vastuussa siitä, millaista valtaa käytät läheisiisi. Käytä valtasi hyvin.