Syntyvätkö toiset ihmiset valokuvaajiksi ja toiset eivät?

laituri

Kuka on valokuvaaja?

Myönnän, että minulla on edelleen toisinaan vaikea sanoa itseäni valokuvaajaksi, vaikka olen tehnyt kuvaushommia työkseni jo yli 10 vuotta ja opiskellutkin alaa muutaman vuoden.

Miksi?

Ehkä siksi, että arvostan valokuvia, valokuvataidetta ja valokuvaajia niin paljon, että sorrun vertaamaan itseäni mestareihin. Ja niin kauan kuin niin tekee, niin ei tunne koskaan olevansa riittävän hyvä. 

Nautin suuresti valokuvataiteesta. Ihailen teknistä taituruutta, mutta vielä enemmän arvostan tunteiden tallentamista ja välittämistä. Hyvä valokuva kertoo tarinaa ja koskettaa. Siksi ajattelen, että kuka tahansa voi olla hyvä valokuvaaja. Ei niinkään teknisen taituruutensa ansiosta, vaan tunteiden tulkkina.

Syntyvätkö toiset valokuvaajiksi ja toiset eivät? Uskon niin. Visuaalinen silmä ja sommittelun taito ovat sisäsyntyisiä lahjoja. Kuitenkin uskon myös, että kuka tahansa pystyy kehittymään ja kehittämään itseään - juuri niin paljon, kuin itse haluaa. Ihmisellä on kyky oppia ja kehittää itseään jatkuvasti, mutta asiaan täytyy olla palo ja oppimisen eteen on oltava valmis tekemään valtavasti töitä. (Sama totuushan pätee kaikkeen muuhunkin elämässä.)

laituri

Oletko sinä valokuvaaja?

Nykyään uskallan jo sanoa, että minä olen. Pikkuhiljaa olen oppinut oman tapani nähdä ja tehdä kuvia. Olen oppinut, että ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa ja että jokainen itse luo oman tyylinsä ja tapansa valokuvata. Tärkeintä on uskaltaa laittaa oma persoonansa peliin. Eikä ainakaan kannata vertailla muiden tekemisiin tai äityä kadehtimaan!

Vaikka nykyisin uskallan jo sanoa itseäni valokuvaajaksi, niin silti on asioita, jotka nostavat epävarmuuden tunteet pintaan.

Mitä sille voisi tehdä ja miksi en tee? Ensimmäiseen kysymykseen vastaus on yksinkertainen - voisin opetella! Saisin harmaan alueen haalenemaan ja kuvausitsetuntoni nousemaan ihan vain opettelemalla, se on täysi fakta. Miksi en opettele? Ehkä lopulta olen kuitenkin tarpeeksi tyytyväinen siihen, mitä teen.

heijastus

Yritän muistaa, että on turha verrata itseään mestariin, jos ei ole valmis mestarin oppeihin.

Ja muutenkin, lopulta ainoa keneen kannattaa itseään vertailla on se tyyppi, joka kuikuilee takaisin peilistä! On hyvä verrata välillä itseään itseensä huomatakseen, että mistä on tultu ja mihin on tultu.

Ja samalla vähän haastaa itseään oppimaan lisää! Ihan vain omaksi iloksi ja vahvistukseksi.