Näin otat hyvän sisustuskuvan! 5 vinkkiä

1. Päätä pääkohde. Mieti mitä kuvaat.

Mieti, miksi otat juuri tämän kuvan? Mikä on kuvan pääkohde? Myös laajemmassa kuvassa tulee olla pääkohde, johon katsoja kiinnittää ensimmäisenä huomion. Mieti mitä kuvaat! Mieti pääkohde ja korosta sitä! Voit korostaa pääkohdetta valitsemalla kuvakulman pääkohteen mukaan, rajaamalla kuvan pääkohdetta korostavasti ja myös ihan konkreettisin kikoin. Siirtelemällä huonekaluja ja pientavaroita, karsimalla tavaraa ja poistamalla pääkohteesta liikaa huomiota vievät elementit ympäriltä.

kukka pöydällä

Tämän kuvan pääkohde on pöydällä oleva ruukkukasvi.

2. Mieti rajaus.

Kuvan rajaaminen on tärkeä tekijä, kun otat hyvää ja kiinnostavaa sisustuskuvaa! Sivusin aihetta jo aiemmassa blogitekstissä 3 yleisintä valokuvaukseen liittyvää haastetta ja kuinka selätät ne. Voit käydä lukemassa tekstin linkkiä klikkaamalla.

Sisustuskuvaa kuvatessa on tärkeää miettiä rajausta. Mieti mistä kulmalta kuvan pääkohde näyttää parhaalta? Miltä korkeudelta kuva kannattaisi ottaa? Millainen kuvakulma näyttää luontevalta katsojan silmään? Rajaa rohkeasti! Mieti mitä haluat kuvassa näkyvän. Toisinaan laajempi rajaus toimii hyvin, joskus tiukempi rajaus tuo parhaiten esille kuvan pääkohteen. Mieti mitä haluat kuvalla kertoa ja tee rajaus sen mukaan.

3. Tarkista nurkkalinjat.

Hyvin usein näkee kuvia, joissa nurkkalinjat ovat vinossa. Saattaa olla, että yksi tai useampi seinä on kaatumassa päälle millä hetkellä hyvänsä! Joskus sellaisiin kuviin törmää jopa painetussa printissä - minua se häiritsee suunnattomasti! Silmämme näkevät kulmat ja nurkkalinjat suorina, jos ne sellaisiksi on rakennettu. Siksi myös hyvässä sisustuskuvassa on seinät suorassa - ja kuvaa katsovalla turvallinen olo. Seinät eivät ole kaatumassa nurin silmiemme edessä. Katso myös, että pöytien ja tuolien jalat, taulut, ikkunat ja ovet ovat suorat, eivätkä notkollaan mihinkään suuntaan.

Yksinkertaisin keino saada nurkkalinjat suoriksi on mennä hieman kyykkyyn ja pitää kamera suorassa. 

4. Varmista kuvan tarkennuspiste.

Varmista, että kuvan tarkennus on pääkohteessa. On turha valita kuvakulmaa pääkohteen mukaan ja korostaa kohdetta stailaamalla, jos tarkennus onkin jossain muualla, kuin siinä, johon katseen haluaisi ensimmäisenä kuvassa kiinnittyvän. Pidä pääkohde tarkkana!

5. Anna aikaa.

Edelliset neljä kohtaa saattavat tuntua työläiltä ja aikaavieviltä. Paljon helpompaa olisi vain näppäistä kuva sen kummemmin ajattelematta ja kikkailematta. Niin sen pitää ollakin, ja niin minäkin teen! Kuvaamisen tulee olla hauskaa! Joskus käytän huvikseni kuvan ottamiseen paljonkin aikaa, yleensä en. Kiinnostavan kuvan ottaminen käy yleensä nopeasti, sillä olen kuvannut paljon ja harjoitellut rajaamista ja olen oppinut automaattisesti kiinnittämään huomion nurkkiin, että seinät pysyisivät suorassa.

Anna kuvalle aikaa! Jos haluat ottaa hyvän sisustuskuvan, niin ota ihan rauhassa. Malta mielesi ja mieti. Miksi haluat ottaa juuri tämän kuvan ja mitä haluat kuvan katsojalle kertovan?

3 yleisintä valokuvaukseen liittyvää haastetta ja kuinka selätät ne. Lue aikaisempi kirjoitukseni aiheesta.