Näin otat hyvän arkikuvan! 5 ideaa

1. Löydä aito hetki. Hyvät arkikuvat syntyvät aidoista tilanteista.

Kun katselet vanhoja valokuvia, niin mikä niissä kiinnittää huomiosi? Mihin katseesi ensin hakeutuu, kun selaat lapsuuskuviasi? Tai sellainen kuva, jonka otit 10 vuotta sitten - mikä kuvassa koskettaa tai innostaa? Itse huomaan vanhoja kuvia selatessani viehättyväni niistä ilmeistä, eleistä ja asioista, joita kuvaaja itse ei välttämättä kuvaushetkellä ole pitänyt lainkaan kiinnostavina tai jotka ovat tuntuneet jopa "pilaavan kuvan". Niissä hetkissä on aitous ja tunne.

ruohonleikkuri ja tyttö

Tämä kuva on minulle merkityksellinen arkikuva, koska siinä pieni tyttäreni leikkaa kuulosuojaimet päässä ruohoa ukilta perityllä leikkurilla, joka ei ole käynnissä. Ilme on keskittynyt ja ihnnostunut. Jalassa on luonnollisesti kiiltonahkakengät. Taustalla maassa näkyy pallo, josta muistan, että meillä oli tuohon aikaan takapihalla oma pieni pallomeri.

2. Ole luova. Makaa maassa, kiipeä sohvalle.

Arki ei ole yhtä kuin tylsyys! Ole luova! Elämämme on suurimmaksi osaksi arkea, eikä arki tunnu usein lainkaan inspiroivalta tai hauskalta. Arkisia kuvia ottaessa saa varsinkin käyttää luovuutta niin paljon, kuin sielu sietää! Miltä koti näyttää sohvan päältä kuvattuna? Tai jos asettaudut hetkeksi matolle makaamaan kameran kanssa - mitä kaikkea ympärillä tapahtuu? Koti (ja koko maailma) näyttäytyy uudessa valossa, kun siihen tutustuu uudesta kulmasta! Itse olen huomannut tämän, kun makailen metsässä maassa kuvaamassa milloin mitäkin, vaikkapa sieniä. Yhtäkkiä kuvaan ilmestyy käsi, joka silittää sienen karvaista hattua. Tunnen itseni muurahaiseksi ihmisten maailmassa. Näen sienen ja sienestäjän ihan uudessä valossa.

sieni ja käsi

Arkista sieniretkeä naapurisienen näkökulmasta katseltuna.

3. Katso arkea uusin silmin. Kuvaa arkea sellaisena, kuin se oikeasti on.

Ensimmäisessä kohdassa kysyin sinulta, mikä kiinnittää huomiosi, kun selaat vanhoja valokuvia? Mieti, mitä vastasit? Kiinnitätkö huomion kuvassa esiintyvien ihmisten ilmeisiin? Kuvan tunnelmaan? Arkiesineisiin? Asunnon siisteyteen? Ihmisten pukeutumiseen?

Itse huomaan viehättyväni kuvista, joissa ei esitetä mitään: Tässä on keittiö ja siellä on veli juomassa kaakaota. Ilme on keskittynyt, jopa hieman tuima. Olisiko kuva otettu koulupäivän jälkeen, kun tuossa on reppu maassa ja yleensä veli joi välipalalla kaakaota ja söi ranskanleipää? Oho, olipa maitopurkki silloin erilainen, kuin nyt! Ja tuolla tiskipöydällä on tuo sama kulho, joka on nyt minulla ja josta pidän erityisen paljon.

Kuvaa ei ole stailattu, sotkuja ei ole siistitty, ketään ei ole kehotettu hymyilemään. Siinä on aivan tavallinen arkikuva. Kaikessa tavallisuudessaan niin kovin kiinnostava.

siivouspäivä keittiössä

Tässä kuvassa on siivouspäivä keittiössä. Tästä kuvasta bongasin monta kiinnostavaa asiaa ja astiaa, jotka olin jo unohtanut. Etualalla töröttävät tuolien jalat tuovat hauskuutta ja syvyyttä kuvaan.

4. Ole läsnä. Heittäydy tunteeseen.

Olet varmasti huomannut, että kiinnostava valokuva herättää tunteen? Onko mahdollista täräyttää kameran kanssa lastenhuoneeseen, napata yksi kuva - ja saada talletettua kuvaan leikkijöiden tunteet ja leikin ilo? Ehkä. Uskon kuitenkin, että hetkeen päästäkseen on oltava läsnä ja heittäydyttävä tunteeseen. Lastenhuoneeseen voi hiipiä hiljaa, maadoittua nurkkaan ja tallettaa leikkijöiden ilon muistikortille. Tai sitten voi pyytää lupaa päästä mukaan leikkeihin - ja saada taas kuviin aivan eri tunteen talteen! Erityisesti arkikuvissa saa vapaasti korostua kaikki tunteet, ilmeet ja olotilat.

tikanheittoa

Tikanheittoa mökillä.

5. Kuvaa paljon. Elämä on tässä ja nyt.

Kuvaa arkisia asioita. Maitopurkkia ja leipäpussia pöydällä. Siskoa kahvinkeitossa. Älä mieti liikaa mikä näyttää hyvältä, onko kuvassa asettelu kunnossa, seinät vinossa, pöydällä sotkua tai taustalla joku kaivamassa napaa. Navankaivaja on luultavasti just se tyyppi, joka kuvaushetkellä "pilaa kuvan", mutta joka nousee arvoon arvaamattomaan tulevaisuudessa.

Ota kuvia leikeistä, retkiltä, matkoilta, iltatoimista, aamiaispöydästä. Niistä hetkistä jotka ovat arjessa merkityksellisiä. Kuvaa kaupasta tulijaa ostoskassien kanssa hikikarpalot otsalla tai uimarannalla aurinkorasvattavaa ja rasvan levittäjää.

Muista kunnioittaa kuvattavaa. Älä pakota ketään kuvaan, älä asettele, äläkä pakota hymyilemaan. Anna hetkien ja tunteiden tulla juuri sellaisina, kuin ne ovat tullakseen. Sellaistahan se arki on.

 

Miten ottaa hyviä kuvia ilman lisävarusteita? 5 vinkkiä. Lue aikaisempi kirjoitukseni aiheesta.