Muista, että paras lahja on olla aidosti läsnä. Eikä se maksa mitään.

omenakori rilla tervonen

Kohta on joulukuu.

Huomaan, että erinäiset pakko-tyyppiset ajatukset alkavat väkisin hiipimään alitajuntaan.
Kohta on joulu! Mitä kaikkea pitäisi muistaa tehdä, hankkia, varmistaa ja valmistaa?

Joulu on varsin tunnepitoista aikaa, eikä aina pelkästään hyvällä tavalla.

Toisinaan vaikeita tunteita vain tuntuu olevan liikaa.
Joinain vuosina joulu livahtaa ohi melkein huomaamatta, vaikka ei tahtoisi ja toisinaan se ei tunnu menevän ohi millään, vaikka kuinka tahtoisi! Joulumieltä ei voi tietenkään pakottaa roihuamaan. Sitä voi vain vähän tökkiä varovasti ja yrittää sytytellä pientä kipinää, joka ehkä vähän edes helpottaa vaikeita tunteita läpikäydessä.

Joulu on suurten tunteiden juhla, halusi sitä tai ei.

Joulu tulee joka vuosi, halusi sitä tai ei. Sitä voi paeta konkreettisesti, mutta syvemmällä tasolla se taitaa kuitenkin aina hiipiä mukana varjon lailla. 
Jouluun liittyy suuria tunteita - ja kamalasti paineita! Jälkimmäiseen on helpompi itse vaikuttaa. Astutko sisään painekattilaan, vai et? Jokainen meistä tekee sen päätöksen itse.

Kun itse huomaan kerääväni paineita vaikkapa erinäisistä joululahja-asioista tai muista, niin muistutan itselleni - muista, että paras lahja on olla aidosti läsnä!

Se tarkoittaa sitä, että lopulta lahjan arvolla tai laadulla ei ole mitään väliä, jos antajan ajatukset harhailevat muualla tai kohtaaminen on muuten vaikeaa. Tai jos lahja on ostettu stressin kanssa - kyllä se välittyy!
(Olen minäkin ollut todistamassa ja kokemassa erinäisiä hetkiä, kun lahjan saaja ilahtuu lahjastaan, jonka jälkeen antaja ajattelemattomuuttaan mainitsee, että oli muuten kauhea stressi, kun tuota nimenomaista lahjaa etsittiin pitkin kyliä! Ei tarvitse olla kovinkaan tarkkanäköinen nähdäkseen, miten lahjan saaneen katseessa ilo muuttuu häpeäksi. Lahjaa pitelevä käsi värähtää, kun tekisi mieli ojentaa lahja takaisin ja pahoitella kaikkea sitä vaivaa! Ei olis minun takia tarvinnut.)

Millaisesta lahjasta sinä ilahdut eniten? Millaisia tunteita tärkeimmät lahjat herättää? 

Lahja voi olla konkreettinen tuote, se voi olla arjen apu, se voi olla hieronta, se voi olla kirje tai se voi olla yhteinen uintireissu. Se voi olla ihan mitä vain! Tärkeintä on tunne, joka välittyy.

Olet tärkeä minulle. Siksi haluan antaa sinulle tämän lahjan. 

omena kortti rilla tervonen