Miten ottaa hyviä kuvia ilman lisävarusteita? 5 vinkkiä

1. Luonnonvalon hyödyntäminen.

Tämä on tärkein - valo! Valitse oikea aika päivästä. Millainen valo on aamusta, entä illasta? Mieti millaista tunnelmaa tavoittelet? Millaisen fiiliksen toivot kuvasta välittyvän? Mistä tunnelma syntyy? Mistä suunnasta valo tulee? Miten valosta saisi otettua kaiken ilon irti? Kääntele kameraa eri suuntiin ja asentoihin. Tutki valoja ja varjoja - millaisia muotoja ne synnyttävät?

valokuvaus valo

Tässä kuvassa valo tulee hieman vinosti kuvattavien kohteiden takaa. Valo korostaa astioiden muotoja ja värejä kauniisti. 

2. Kameran asetusten säätö.

Tutustu kamerasi perusasetuksiin. Myönnän, että myös minä kuvasin vuosikaudet automaatilla - ja aivan hyviä kuvia sain aikaan niinkin! Sitten uskaltauduin testaamaan kamerasta muutamaa helppoa asetusta, enkä sen koommin ole automaattia käyttänyt. Lähinnä säätelen valotusta. Minulle se on se juttu, jolla saan kuviini haluamani tunnelman.

sumu aamuaurinko elokuu

 Tällainen valo on vain aamuisin. Tämä kuva on otettu aamulla kello kuusi. 

3. Tue kamera.

Jos kuvaat hämärässä, niin muista tukea kamera! Kamera on pikkutarkka kaveri ja jos kuvan valotusaika on yhtään pidempi, niin kuva tärähtää helposti. Kamera kannattaa tukea herkästi, sillä kuvat heilahtavat helposti, vaikka ihmissilmälle valo olisikin riittävä. Kun kamera on tuettu, niin voit säätää asetuksista valotusaikaa pidemmäksi ilman huolta! Saat parempi kuvia. Kamerajalusta on kauhean kätevä vempele, mutta kameran voi tukea myös mitä tahansa tukevaa alustaa vasten.

metsä valo

Valo tuo hentojen kasvien muodot näyttävästi esille. Kuva on otettu matalalta, kasvin tasolta.

4. Ota tarpeeksi monta kuvaa.

Malta pysähtyä ja ottaa tarpeeksi monta kuvaa! Toisinaan sitä onnistuu yhdellä laukaisulla vangitsemaan juuri täydellisen otoksen, mutta yleensä pitää taiteilla jonkin verran, että löytää haluamansa hengen ja tunnelman kuvaan. Sitä paitsi, kun kuvia on paljon, niin ei haittaa, vaikka osa niistä olisikin tärähtäneitä! Mikään ei harmita niin paljon kuin se, että tilanteesta on kaksi heilahtanutta tai ylivalottunutta kuvaa.

kuvakollaasi

 Liian kanssa aina pärjää!

5. Kuvan jälkikäsittely.

Kuvien jälkikäsittely on lopulta melko helppoa, eikä siihen tarvitse välttämättä kalliita ohjelmia. Itse pyrin saamaan mahdollisimman valmiin kuvan suoraan kameraan, mutta yleensä säädän kuvista jälkikäteen jonkin verran kirkkautta, kontrastia tai väritasoja. Lisäksi rajaan ja käännän kuvia ja suoristan vinoksi jääneitä kulmia.

pihasauna

Kuva jäi vinoksi, joten suoristin sen. Lisäsin kuvaan myös hieman kirkkautta ja korostin värisävyjä. Tällaisilla pienillä jutuilla käsittelen yleensä kuviani jälkikäteen.

 

Näin otat hyvän sisustuskuvan! 5 vinkkiä. Lue aikaisempi kirjoitukseni aiheesta.