Mikä oli aivan ensimmäinen kortti ja miksi?

valo

Mikä ja miksi.

Tässä maanantai-aamun iloksi rupesin pohtimaan, että mikäköhän oli aivan ensimmäinen korttini? Oli mielenkiintoista pohdiskella kuinka ensimmäinen kortti syntyi, ja miksi.

Ensimmäisen kortin tarina lähtee ajasta puolentoista vuoden takaa. Syksyllä 2017 suoritin yrityskurssia. Haaveilin yrittäjyydestä, mutta luonteelleni sopii tehdä asiat rauhassa ja perinpohjaisesti - että ensin asiat tutkitaan ja hankitaan mahdollisimman paljon tietoa ja sitten katsotaan mihin rahkeet riittää. (Voisinkin muuten kirjoittaa myöhemmin tästä aiheesta, että miten asiat lähti sujumaan yrityskurssin jälkeen.)

Kurssi kesti muutaman kuukauden, oli erittäin herättävä ja rohkaiseva. Kurssin alussa suunnitelmani yritysideaksi oli aivan muuta, kuin paperituotteiden tekeminen. Koko alkuperäinen yritysideani oli aivan muulla alalla, kuin tämä, jota nyt teen! Kurssin aikana kuitenkin heräsi rohkeus kokeilla, josko vuosien pähkinöinnin jälkeen laittaisin painoon pienen korttisarjan. Silloin lähti syntymään Metsä -kokoelma ja ensimmäinen pieni erä tulikin painosta vielä kurssin aikana.

metsä

Olen haaveillut korttien painattamisesta vuosia. Ensimmäiset kuvavalinnat olen tehnyt lähemmäs 10 vuotta sitten, mutta kantavaa ideaa ei kuitenkaan syntynyt. Nyt tuntui syntyvän! Kuvien valitseminen tuhansien kuvien joukosta tuotti vähän päänvaivaa, mutta oli lopulta kohtuullisen helppoa. Kuvien aiheena oli se minulle ja meille kaikille suomalaisille perin tuttu ja rakas - metsä. Olin myös löytänyt samana vuonna makoisat kantarelliapajat mökin läheltä, joten kolmessa kortissa komeileekin tuota metsän kultaa.

Kantava idea oli ollut aiemmin hukassa, mutta yhtäkkiä ei ollutkaan! Se on mahtava tunne, kun jokin mietityttänyt asia yhtäkkiä onkin alitajunnassa muhinut ja loksahtaa itsekseen paikoilleen! Olin nimittäin kotona varsin arkisesti mankeloimassa lakanoita, kun yhtäkkiä erinäiset tekstipätkät alkoivat nousta mieleeni. Juoksin hakemaan paperin ja kynän ja siltä seisomalta kirjoitin olohuoneen kirjahyllyä vasten paperin täyteen ajatuksia ja oivalluksia!

Sen jälkeen piti vain valita jo aiemmin perattuihin kuviin parhaiten sopivat ajatukset. Ja se ensimmäiseksi valikoitunut korttikuva, se on tämä:

kärpässieni

Ylväänä metsässä poseeraava kärpässieni.

Eräänä iltana lähdin ensimmäisiä kortteja suunnittelemaan graafikkoveljeni luokse. (Joka opetti minulle tekstien asettelusta ja yleisestikin valmiin tuotteen tekemisestä kaiken, kuvan oikeaan kokoon muuttamisesta lähtien. Nykyään osaan tehdä itse, mutta silloin en tosiaankaan osannut!)

Avasin kärpässienikuvan kuvanmuokkausohjelmaan. Katselin kuvaa ja mietin, että osaakin olla kaunis, tuo kärpässieni. Pidän koko kuvan tunnelmasta, se on jotenkin pysähtynyt ja rauhallinen. Otin kuvan eräänä päivänä mökillä, kun olimme perheen kanssa kävelyllä metsätiellä. Kärpässieni kaikessa kauneudessaan huuteli metsään - ja me menimme. Katselin kuvaa ja etsin siihen sopivaa tekstiä, siltä aiemmin mainitulta, täyteen kirjoitetulta paperilta.

Yhtäkkiä silmiini osui paperin reunaan poikittain kirjoitettu lause - Uskalla olla ihana. Vähän nauratti ensin, että pitäiskö. Sitten nousi vahva tunne, että pitäis! Ja niin syntyi Kärpässieni -kortti, joka muistuttaa, että kärpässienikin uskaltaa olla ihana, uskalla sinäkin.

kärpässieni

Tämä kortti tulee olemaan suosikkini varmastikin aina.

Siksi, koska se oli ensimmäinen ja sen myötä vahvistui lopullisesti suunnitelmani korttien suhteen ja myös siksi, että siinä on tärkeä muistutus. Kaikki rohkeus ja luottamus itseen kun lähtee siitä, että uskaltaa olla juuri sellainen, kuin on. Olipa elämässä tapahtunut mitä tahansa, olipa tehnyt millaisia virheitä tahansa. Ei voi muuta, kuin uskaltaa rohkeasti olla sellainen, kuin on ja luottaa siihen, että se riittää.

Uskaltaa olla ihana.