Haluaisitko toteuttaa haaveesi, mutta pelottaa liikaa?

Tekstissä otteita puheenvuorostani Yrittäjän Kasvu - seminaarissa 30.10.2019

rilla tervonen seminaari

Kuva: Keski-Suomen Yrittäjät/Katja Hyytiälä

On sanottu, että kun haaveet sanoo ääneen, niin elämä alkaa kuljettaa niitä kohti. 

Olen samaa mieltä. Alitajuntamme on sellainen epeli, että se uskoo kaiken, mitä sinne syötämme! Olen huomannut, että kun oikeasti vasta varovasti uskallan kuiskata jonkin ujon haaveen ilmoille, niin alitajunnassani tämä varovainen toive onkin jo melkein totuus!

Haaveella tarkoitetaan yleensä jotain sellaista asiaa, josta olet pitkään haaveillut. Haave voi tietenkin olla mitä vain!

Haave voi olla jotain konkreettista, vaikka oman talon rakentaminen, mutta se voi olla myös jokin henkilökohtaisesti tärkeä teko tai saavutus, josta olet salaa haaveillut.

Minulle tällainen henkilökohtainen haave oli puheenvuoron pitäminen ison yleisön edessä, sillä olen aina ollut kova jännittäjä.

Vaikka alitajunta työntääkin meitä kohti ääneenlausuttuja haaveitamme, niin ihan itse joutuu kuitenkin kaiken sen työn tekemään, jonka haaveen toteutuminen vaatii!

Homma vaan on niin, että vaikka kuinka toivoisimme, osaisimme ja tietäisimme mitä haluamme, niin haaveiden toteuttaminen vaatii kuitenkin myös paljon sellaista, jonka mielellään jättäisimme välistä. Uskon kuitenkin niin, että ilman pelkojen kohtaamista ja itsensä ylittämistä ei haaveen toteutuminen lopulta tuntuisi oikein miltään!

Miten sitten päästä kohti haaveitaan?

rilla tervonen seminaari

1. Oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä.

Olisi hirveän mukava elellä elämää niin, että koko ajan tuntuu varmalta ja hyvältä. Ei tarvitsisi haastaa itseään tai tuntea oloaan epämukavaksi tai epävarmaksi. Homma ilmeisesti kuitenkin on niin, että kun tuntuu kaikista epävarmimmalta, niin juuri silloin ollaan mukavuusalueen ulkopuolella. Ja kun on mukavuusalueen ulkopuolella, niin juuri silloin kehittyy! Silloin on otettu kaikista tärkein askel kohti haavetta!

2. Pelkojen voittamista.

Pelot voi olla jotain ihan konkreettista tai sitten sellaisia pieniä ajatustuhnuja mielen perukoilla. Yleensä pelolla ei ole mitään hyvää sanottavaa, vaan se saa kaiken näyttämään uhkalta ja vaikealta. Pelko on sen armottomuudesta huolimatta kuitenkin vain tunne! Se ei ole totuus. Pelollekin pitää olla tilansa. (Vaikka se tuntuukin ihan karsealta!) Pelon kautta opimme, että on hyvä selvittää asiat ja tehdä taustatyöt hyvin matkalla kohti haavetta. Sitä kautta saa varmuutta siihen, mitä on tekemässä. 

3. Itsensä tuntemista ja itseensä luottamista.

Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä varmempi olet omasta jutustasi ja tiedät, mikä on hyväksi itsellesi. Kun tunnet itsesi, niin voit luottaa siihen, että päätöksesi ovat perusteltuja. Erityisesti tiedät sen, riittävätkö omat voimavarasi juuri nyt juuri tämän haaveen toteuttamiseen? Kun tunnet itsesi, niin osaat myös valita lähellesi juuri ne oikeat ihmiset, jotka tukevat sinua haaveesi toteuttamisessa ja iloitsevat kanssasi, kun haaveesi toteutuu!

4. Toisiin ihmisiin luottamista.

On tärkeää, että lähellä on luotettavia ihmisiä, joihin voit luottaa ja tukeutua silloin, kun tarvitset tsemppausta tai tukea. On myös tärkeää uskaltaa luottaa siihen, että ansaitset kaiken sen vilpittömän tuen, jota näiltä luottoihmisiltä tulet saamaan.

Oikeiden tyyppien seurassa energiasi säästyy niihin kohtaamisiin, jotka tukevat sinua ja antavat elämällesi merkitystä.

5. Omien rajojen vetämistä.

On hyvä tunnistaa omat haastamisen rajat ja tavoitella haaveita aina niillä voimavaroilla, jotka juuri sillä hetkellä on käytettävissä. Olen omien kokemusteni kautta huomannut, että on helppo venyttää oman jaksamisen rajoja, kun tekee jotain sellaista, josta nauttii. Me jokainen olemme kuitenkin itse vastuussa itsestämme, niin hyvinä, kuin huonoinakin hetkinä. Myös silloin, kun emme osaa pysähtyä ajoissa tai teemme huonoja päätöksiä.
rilla tervonen seminaari

Pelkosi ja haasteesi saattavat jonkun toisen ihmisen mielestä olla vaikka kuinka mitättömiä ja säälittäviä.

Sinä itse kuitenkin tiedät millaisia pelkoja olet voittanut matkalla siksi ihmiseksi, joka olet juuri tänään!

Vaatii rohkeutta uskaltaa ottaa omia askelia,

eikä kulkea jo valmiiksi tallattuja polkuja.

rilla tervonen seminaari

Lue myös aikaisempi kirjoitus pelkojen voittamisesta - Kuvittele miltä sinusta tuntuisi, kun et enää pelkäisi?