3 yleisintä valokuvaukseen liittyvää haastetta ja kuinka selätät ne

1. "Tuntuu vaikealta ottaa kiinnostavaa valokuvaa."

Valokuvaamista voi opetella, niin kuin mitä tahansa muutakin elämässä. Tärkeintä on kuvata paljon ja hyväksyä, että vain tekemällä oppii ja kukaan ei synny mestariksi. Valokuva voi olla informatiivinen - se kertoo jotain. Valokuva voi olla myös tunteiden välittämistä ja herättämistä. Kiinnostava valokuva on niitä molempia. 

Joskus kiinnostava valokuva syntyy vahingossa! Kun kuvaat arkisia kuvia ihmisistä, niin kuvaa vähän salaa. Kuvaa tilanteiden välissä, älä pyydä aina poseeramaan. Ihmisten luonteet ja persoonat näkyvät poseeraushetkien välissä. Kun kuvaan välittyy persoona, niin silloin välittyy myös tunne.

ihmisiä auringonlaskussa laiturilla

Tässä kuvassa korjataan laituria ja malttamattomana odotellaan, että tikkaat saadaan paikoilleen. Tilanne on aito. Kukaan ei poseeraa ja se tekee kuvasta informatiivisen ja tunteita herättävän. Voitko samaistua miten jännittävältä tuntuu, kun tikkaat saadaan paikoilleen ja pääset riemua herättäneen hyppäämisen jälkeen kiipeämään tikkaita pitkin takaisin laiturille?

Kun kuvaat maisemaa tai luontokuvaa, niin kiinnitä huomio valoon. Valo ja varjo tekevät kuvasta kiinnostavan. Anna aikaa kuvalle, älä hötkyile, ettei kuvasta tule epätarkka. Mieti mitä olet tekemässä, keskity kuvaamiseen. Mieti rajausta. Millainen rajaus toisi kuvan pääkohteen parhaalla mahdollisella tavalla esiin?

metsä luontopuisto

Tässä kuvassa pääkohde on metsäpolku. Se on tämän kuvan kuningatar, jota valo ja varjo tukevat. Kuvan pääkohdetta ei suinkaan tarvitse sijoittaa kuvan keskelle!

Myös asetelmaa kuvatessa on tärkeää miettiä rajausta. Jos kuvaat vaikkapa kattausta keittiön pöydällä, niin mieti mistä kulmasta kattaus näyttää parhaalta? Miltä korkeudelta kuva kannattaisi ottaa? Millainen kuvakulma houkuttelee istahtamaan pöytään? Rajaa rohkeasti! Mieti mitä haluat kuvassa näkyvän. Toisinaan laajempi rajaus toimii hyvin, joskus tiukempi rajaus tuo parhaiten esille kuvan kohteen. Mieti mitä haluat kuvalla kertoa ja tee rajaus sen mukaan.

kanelipulla asetelma

Tässä kuvassa mennään tunne edellä. Huomaatko miten valo tulee kuvan takaa ja tuo hienosti maitokannun muodot esiin? Salainen tieto tähän väliin: tämä kuva on otettu pihavaraston pöydällä, joten siinä sai totisesti rajata! Kuva on otettu polviasennosta, eli asetelma on kuvassa katseen korkeudella.

2. "Kaikki ne säädöt ahdistaa, kun en osaa."

Kuten aiemmin jo mainitsin, niin minulle kameran tekniset ominaisuudet ovat aina tuntuneet melko haasteellisilta. Siitä huolimatta olen valokuvannut enemmän tai vähemmän työkseni yli 10 vuotta!

Säädöt ahdistavat siis myös minua toisinaan. Olisi hienoa osata ottaa teknisesti mahtavia kuvia! Lohdutukseksi kerron sinulle kuitenkin, että voit ottaa hyviä ja kiinnostavia kuvia, vaikka et juurikaan ymmärtäisi kameran tekniikkaa! 

Yksi juttu sinun pitää kuitenkin muistaa - kiinnostavia kuvia oppii ottamaan vain tekemällä! Kameraa oppii käyttämään vain harjoittelemalla. Kokeilemalla opit ottamaan juuri sinun näköisiäsi kuvia. Muista myös, että nykyään ei välttämättä tarvitse ostaa kallista kameraa saadakseen aikaan kiinnostavia ja laadukkaita kuvia, sillä myös puhelimen kameralla voi ottaa hyviä kuvia.

vuohi rinteellä

Tämän sympaattisen tulevaisuuteen kuikuilevan vuohen kuvasin puhelimellani auton ikkunasta. Huomaatko kuvan asettelussa jotain jo oppimaasi?

Oletko huomannut, että myös puhelimella kuvatessa saat vaihdettua tarkennuspistettä ja valotusta? Kun kosketat sormella näyttöä eri kohtiin huomaat kuvan valotuksen muuttuvan. Jos puhelimesi kameran ominaisuuksia voi itse vaihtaa manuaalisesti, niin kameran aukkoa ja suljinaikaa muokkaamalla voi säädellä valon määrää suhteellisen helposti.

Älä ahdistu kameran säädöistä - niissä piilee mielettömiä mahdollisuuksia! Ne pitää vain malttaa löytää ja uskaltaa kokeilla. Kokeile rohkeasti!

3. "Kuvan rajaaminen ja hyvän kuvakulman löytäminen tuntuu vaikealta."

Ensimmäisessä kohdassa jo sivusinkin tätä kolmatta haastetta. Kun kuvan rajaaminen tuntuu haasteelliselta ja hyvän kuvakulman löytäminen vaikealta, mikä neuvoksi?

Tässä muutama vinkki. 

Mieti millaista kuvaa tykkäät itse katsella. Etsi kiinnostavia kuvia ja mieti mikä kuvasta tekee kiinnostavan. Jos vaikkapa kuvaat ensimmäisen kohdan esimerkkiä, eli kattausta keittiön pöydässä, etsi kiinnostavia keittiökuvia. Miltä korkeudelta kuva on otettu? Onko kuva otettu yläviistosta vai katseen korkeudelta? Näkyykö kahvikupista pohja vai onko kupit kuvattu sivustapäin? Ota kamera käteen ja katso kattaustasi etsimiesi esimerkkikuvien kautta. Tämä vinkki saattaa tuntua työläältä ja rasittavalta, mutta kokeile silti, jos koet kiinnostavan kuvakulman löytymisen haasteelliseksi!

emalimukit hyllyllä

Tähän kauniiseen asetelmaan törmäsin eräässä saunassa. Katsopas rajausta. Asetelma ei taaskaan ole kuvan keskellä, vaan hieman enemmän oikeassa reunassa. Myös molemmissa reunoissa on ilmaa, samoin ylhäällä. Asetelman asiat ovat yksittäisiä, mutta niistä muotoutuu kokonaisuus, kun kaikki esineet ovat yhteydessä keskenään. Mieti miltä näyttäisi, jos kuva olisikin otettu hieman enemmän vasemmalta? Mitä jos asetelman pullo olisikin irti asetelmasta, vaikkapa viiden sentin päässä? Näyttäisikö se yksinäiseltä? 

Kuvakulmaa mietittäessä on myös oleellista miettiä mitä näkyy kuvan taustalla. Joskus kiinnostava kuva vaatii hieman raivausta. Jos kattausta kuvatessa tausta on muuten ok, mutta takana pilkottaa tiskipöytä, niin piilota ainakin enimmät tiskit kuvan ulkopuolelle. Tai mieti haluatko ikkunasta pilkottavan maiseman näkyvän vai olisiko tauluseinä kuitenkin paras vaihtoehto kuvan taustalle? Kuvan pääkohde (eli tässä esimerkkitapauksessa kattaus) on kuitenkin tärkein, joten sen täytyy päästä loistamaan. Mieti ja raivaa taustaa.

hempea pyyhkeet

Tässä kuvassa pääroolissa on kauniit, luonnonmateriaalista valmistetut pyyhkeet. Siksi halusin kuvata ne luonnossa niin, että ympäristö tukisi tarinaa, mutta pyyhkeet saisivat kuitenkin olla kuvassa päätähtinä.

Kuvan rajausta miettiessä ota taas kamera käteen, jos kuvan visiointi ilman kameraa tuntuu haasteelliselta. Itse katson monesti kuvaa ensin kameran läpi, liikuttelen kameraa, etsin hyvän kuvakulman ja sitten alan miettimään rajausta.

Palataan vielä esimerkkiin, jossa mietitään kattauksen kuvaamista. Jätätkö tiskipöydän näkyviin kuvan sivulle vai et? Onko se olennainen osa kuvaa? Jos on, niin jätä tiskipöytää näkyviin, jos ei, niin rajaa se pois. Entä katto tai lattia? Olisiko tiukempi rajaus parempi? Älä pelkää tyhjää tilaa kuvassa! Mieti mitkä asiat tukevat kuvaa ja mitkä ei. Rajaa pois se, joka ei tuo kuvaan lisäarvoa tai joka vie huomiota pois kuvan pääkohteesta.

Tuntuuko sinusta vaikealta ottaa kiinnostavaa valokuvaa? Lue aikaisempi kirjoitukseni aiheesta.