3 vinkkiä tunnelmalliseen valokuvaan

Valokuvaaminen on mukavaa - ja toisinaan myös haastavaa!

Tänään alkaneen Valokuvausta aloittelijoille -verkkokurssin innoittamana tässä muutama vinkki liittyen yhteen itselleni erityisen tärkeään (ja inspiroivaan!) valokuvausasiaan: Kuinka saada kuvaan talteen se tunnelma, jota tavoittelee? Mitä kannattaisi ottaa huomioon? Mistä tunnelma syntyy?

rilla tervonen valokuvausta aloittelijoille

1. Valon suunta

Valolla on merkitystä! Mistä suunnasta valo tulee? Tässä kuvassa valo tulee viistosti lasiastioiden takaa. Valo ja varjot luovat jo itsessään kuvaan ihan omanlaisensa tunnelman ja vanhan lasin kulunut pinta korostuu kauniisti.

Keskity kuvan pääkohteeseen - mitä olet kuvaamassa? Tarkastele kohdetta eri suunnista. Sivuvalo on monesti kaunein. Jos valo tulee suoraan takaa, niin kohde jää helposti tummaksi tai tausta palaa puhki. Jos valo tulee suoraan kuvattavan kohteen edestä, niin kohde saattaa jäädä vaisuksi tai latteaksi.

Tutki valon suuntaa. Mieti, millaista tunnelmaa tavoittelet kuvaasi?

rilla tervonen valokuvausta aloittelijoille

2. Vuorokaudenaika.

Jos haluat kuvata luonnonvalossa, niin on erityisen tärkeää muistaa, että valo muuttuu vuorokaudenajan mukaan! Aamuvalo on aivan erilainen kuin iltavalo, keskipäivästä puhumattakaan. Valon sävy on erilainen myös eri vuodenaikoina.

rilla tervonen blogi

Ylempi kuva (puiden varjostama polku) on otettu keskipäivällä ja alempi kuva (lehmihaka) on otettu auringon noustessa aikaisin aamulla. Aamuisin ja iltaisin valo muuttuu hyvin nopeasti ja tämäkin hetki oli yhtä nopeasti ohi, kuin alkoikin.

Tutki valon sävyä eri vuorokaudenaikoina. Mihin valo osuu ja miten sen sävy muuttuu?

rilla tervonen blogi

3. Kamera ja kameran tekniikka.

Kameran tekniikan opetteleminen saattaa tuntua haastavalta ja automaatillakin toki pärjää. On kuitenkin varsin inspiroivaa huomata, mitä kaikkea kameralla pystyykään tekemään, kun pikkuisen tiedostaa kameran ominaisuuksia! Kameralla pystyy säätämään kuvaan erilaisia tunnelmia valotusta ja aukkoa muuttamalla. Pidemmällä valotusajalla ja jalustaa käyttämällä saa tarkkoja ja valoisia kuvia myös hämärällä ja sitten toisaalta - kirkkaanakin päivänä saa tunnelmallisia kuvia, kun säätää kuvan valotusta tummemmaksi!

Tutustu kamerasi asetuksiin rohkeasti! 

rilla tervonen blogi

 

Näin otat hyvän arkikuvan! 5 ideaa. Lue aikaisempi kirjoitukseni aiheesta.